ЕК стартира бета версия на портал за отворени данни

Европейската комисия пусна публична бета версия на своя изцяло нов портал за публични данни. Порталът изцяло покрива концепцията на отворените данни – поток от информация, която е свободно достъпна за всеки, без ограничения на авторски права, патенти или други начини за контрол.

За информацията в новия уеб ресурс вече е било платено от публични органи към Европейския съюз. Проектът е подобен на американския Data.gov, съобщи thenextweb.com.

Всеки може бързо и лесно да стигне до географски данни, статистика, метеорологични данни, данни от публично финансирани изследователски проекти и цифровизирани книги от библиотеките.

Някои отделни страни-членки на ЕС, вкл. Великобритания, Белгия и Франция, вече предприеха инициативи за обогатяване на съдържанието на портала за отворени данни. Европейската комисия насърчава подобна инициативност, за да надгради съществуващото огромно хранилище за данни.

Порталът е част от стратегията за отворени данни на Европейската комисия, която беше обявена през декември 2011 година и е финансирана с 40 милиарда евро. Целта е стимулиране на европейската икономика.

Стратегията включва проекти като портала за културни данни Europeana, който позволява на хората да получат ресурси за европейските музеи, библиотеки, архиви и аудио-визуални колекции. Тази година дори беше проведен общоевропейски хакатон.

Коментар