iPhone 5 се ремонтира по-лесно от iPhone 4 и 4S

Последният смартфон на Apple, iPhone 5, е по-лесен за ремонтиране, отколкото предходните модели на устройството. Това се дължи на факта, че при разглобяване на телефона първо се сваля дисплеят, докато в по-ранните версии екранът се демонтираше последен, а именно той най-често се поврежда, съобщи iFixit.com.

       
         

Мнозина критикуват устройствата на Apple, че са трудни за ремонт и за това, че компанията умишлено затруднява самостоятелното им поправяне. С промените в модела iPhone 5 тези критики вероятно ще намалеят.

При iPhone 5 само една от страните (а не две както при предишните модели) е направена от стъкло, което намалява два пъти вероятността за счупване. Друга важна промяна, която подобрява ремонтопригодността на смартфона, е фактът, че разглобяването се извършва от страната с екрана.

Остава обаче необходимостта от използване на специалните болтове на Apple, поради което iFixit понижава оценката за ремонтопригодност на смартфона с един пункт. Но голямото подобрение е факт – дисплеят може да се свали лесно и бързо, докато при iPhone 4S това става с 38 действия.

Както и при предходните модели, батерията се демонтира лесно. Проблемният „home” бутон сега е закрепен с допълнителна метална скоба, което намалява вероятността от повреди.

Коментар