Китайски писатели осъдиха Apple

Китайското общество за защита на авторските права на печатните издания (CWWCS) успя да осъди Apple. ИТ компанията от Купертино ще трябва да плати компенсация на CWWCS за нарушени авторски права, макар и много по-малка сума от исканата първоначално, съобщи ZDNet.

       
         

През 2012 г. група китайски писатели подадоха иск, обвинявайки Apple в незаконно поместване на техни електронни книги в онлайн магазина App Store. Те настояха за компенсация в размер на 11,9 млн. юана, или около 1,9 млн. долара.

Пекински съд призна Apple за виновна, но я застави да плати глоба от само 412 хиляди юана, или около 68 хиляди долара. Освен това компанията ще трябва да заплати съдебните разходи в размер на 18 хиляди юана.

Преди да се обърнат към съда, китайските писатели се опитвали в продължение на няколко месеца да убедят Apple да свали техните книги от App Store, но компанията не се съгласила. Адвокатът на CWWCS коментира, че глобата, наложена на Apple, е много малка.

по темата: „Китайски писатели осъдиха Apple”

добавете коментар...

  1. :)

    Еми, налага се, като публикуват непълна информация …

  2. :-)

    🙂
    благодарим ти господи / 🙂 / че ни просветли.

  3. :)

    Глобата е в пъти по-малка, защото тези няколкомесечни опити за убеждаване на Apple не са доказани в съда.

    Всъщност, Apple са пренасочили писателите към компанията, която е пуснала материалите за публикуване. А, това като цяло е логично, защото Apple не са инстанция, която има право да взима решения. Ако Apple просто бяха махнали книгите, а, се окаже, че съвсем правомерно са публикувани, то щяха да дължат неустойка на другата страна … 😀

Коментар