Иран разработва софтуер за цензура

Иран разработва интелигентен софтуер, който ще ограничи съдържанието на социални мрежи в разрез с моралните, етични и правни норми в страната. Едновременно с това обаче софтуерът не трябва да лишава местните интернет потребители от ползите на мрежата, съобщи TheNextWeb.com.

Иранските филтриращи технологии до голяма степен приличат на практиките, които от дълго време вече използва Китай. Междувременно, страната разработва собствена интернет мрежа, наречена Национален интернет, която ще наложи по-сериозни ограничения.

Това всъщност е добър ход, като се имат предвид бъдещите планове на иранското правителство. В действителност както за компаниите, така и за потребителите е по-добре да имат ограничения при ползването на социалните мрежи, отколкото да нямат никакъв достъп до тях.

Основният проблем пред инженерите, работещи по проекта, е, че нe срещат никакво съдействие от социалните мрежи и всичко зависи от възможностите, които те самите имат.

Най-използваните социални мрежи сред иранското интернет общество са Facebook и Twitter. В момента обаче тече разработката на техни алтернативи. Налична е и алтернатива на YouTube – мрежата mehr.ir, както и на Google – търсачката Ya Haq.

Коментар