БАККО: Eфирните ТВ да са безплатни за операторите

Българската асоциация на кабелните и комуникационни оператори (БАККО) поиска телевизионните програми, които задължително ще се разпространяват в цифровия мултиплекс, да са безплатни за алтернативните оператори – кабелни, сателитни, IPTV и т.н.

В изявление по повод войната, която се води между БТВ и Булсатком, асоциацията излезе с обръщение, в което настоява за единна и мотивирана позиция на държавата в защита на потребителите. Основният момент в него е, че ефирните програми, които след цифровизацията тази година ще се разпространяват безплатно до потребителите, да бъдат безплатни и за операторите.

„Считиаме, че това е единственият справедлив инструмент, с който новата цифрова технология няма да бъде поставена в привилегирована позиция спрямо останалите технологии”, се казва в официалното изявление.

БАККО обръща внимание, че кабелните оператори в момента се нуждаят повече от всякога ресурс и съдействие, за да отговорят на технологичните предизвикателства. Те са поставени в сложната ситуация едновременно да инвестират във високо качество на сигнала в мрежите си, да отговорят на новите условия на програмните оператори и да запазват ценовите нива на услугите си в условията на криза.

Ето защо, БАККО призовава за прекратяване на безсмислената публична война и настоява за ясни прозрачни правила на договаряне в условията на ефективни и равнопоставени търговски преговори.

Цифровият сигнал ще бъде пуснат на 1 март т.г. В преходния период до 1 септември ще функционират както цифровият, така и аналоговият ефирен сигнал. Това означава, че хората ще могат да приемат един от двата сигнала в зависимост с какъв телевизор разполагат.

На 1 септември 2013 г. аналоговият сигнал ще бъде спрян. От този момент нататък, хората ще могат да гледат безплатно до 15 национални цифрови програми, които ще се приемат чрез антена и цифров телевизор/декодер.

Според БАККО, оказването на какъвто и да е натиск в навечерието на цифровизацията на спектъра дискриминира кабелната технология. За всеки потребител, който получава и гледа безплатно ефирните телевизионни програми като Канал 1 , БТВ, НОВА, ТВ7 и др., те ще продължат да бъдат безплатни и след въвеждане на шумно рекламираната цифрова платформа. Това поставя потребителите на кабелна и сателитна телевизия в неравноправно положение, тъй като те ще продължат да плащат за безплатно разпространявано съдържание, заключава асоциацията.

Коментари по темата: „БАККО: Eфирните ТВ да са безплатни за операторите”

добавете коментар...

  1. кокококо2

    Сега на Булсатком безплатните програми не се показват ако не си си платил – така че не съм съгласен.

  2. Иво

    Чета коментари и се опитвам да смятам . Таксата в страната за приличен пакет програми е около 14лв. на абонат . БТВ искат 2.80лв. т.е. 20% от парите които дава всеки абонат. Това не е ли 20% от прихода на кабеларките . Прави са да крият абонати явно го правят за да оцелеят. Що се отнася до статията то държава няма . Има интереси и то се видя с историята с ТВ+.

  3. ΚΚ

    Решението с хибридни приемници може да е приемливо за англичаните, но в България едва ли ще е добре дошло. Хибридните приемници ще са по-скъпи и разликата в цената може да надхвърли 50%. А ако кабелните и сателитни оператори разпространяват и ефирните телевизии в мрежата си без да изискват допълнителна такса от абонатите си, то ползването на хибридни приемници става ненужно. От БАККО са напълно прави да искат ефирните телевизии да станат безплатни за тях за разпространение. Дори и аз без да съм наяасно с взаимоотношенията телевизия-оператор съм се питал как така телевизии, които ще се излъчват безплатно ще се опитват да оказват натиск върху операторите за по-високи такси и въобще ще искат такси.

  4. Христо

    @Някой
    Така и не намерих кирилизатор за Симбиан Бел, а и с такива коментари, като твоите не съм си и давал зора, просто защото на какъвто и език да пишеш, винаги ще се намери някой да те оплюе – я че си изпуснал запетая, я някоя главна буква, я че си избягал в чужбина. Иначе какво съм казал, не е важно – важното е, че съм си дал мнението някак си, въпреки технически проблеми.

  5. Коко

    Hristo е много прав,това е брилянтно решение-Комбиниран приемник,чрез който се хващат цифрово ефирните и едновременно с това и пакета на оператора за който си се абонирал. +10

  6. MNSP

    Защо се нахвърляш на човека, бе. Мнението му е много интересно. Може да няма кирилица на устройството. Важно е какво е казал, а то е много смислено

  7. Някой

    Заври си Velikobritaniq отзад, а след това се научи да пишеш, Hristo!

  8. Hristo

    A zashto ne operatorite da instalirat hibridni ustroistva, kato po tozi nachin izpolzvat cifrovoto nazemno razpryskvane za nalichnite televizii, a za ostanalite plateni kabelniqt ili sateliten resurs? Po tozi nachin vyv Velikobritaniq deistvat British telecom i Talk Talk. Iuridicheski tova moje da se formulira mnogo lesno v saitovete i reklamnite materiali she posochwat samo platenite kanali, kato moje da se priema napylno bezplatno cifrovite nazemni.

Коментар