Microsoft пусна услуга за Linux приложения в Azure

Дъщерната компания на Microsoft за отворени технологии пусна услуга VM Depot, която позволява на клауд разработчици да разгръщат виртуални машини и приложения на база Linux върху платформа Windows Azure.

VM Depot представлява безплатен каталог от конфигурирани образи на операционни системи, приложения и стекове от технологии, които могат да се разгръщат на виртуални машини в облачната платформа на Microsoft. В списъка на технологиите попадат Joomla, Drupal, WordPress, PHP, JBoss и много други.

Разработчиците на облачни услуги ще могат също така да създават свои стекове от технологии, което придава на платформата допълнителна гъвкавост и откритост, посочва в официалния блог Джануго Рабелино, старши мениджър в Microsoft за връзки с обществото на отворения код.

Каталогът се обновява и поддържа от общността. Образите на виртуални машини за услугата се доставят от доброволци сред клиентите на Azure. Принос вече имат Bitnami, Basho, Hupstream и други разработчици.

Дъщерната компания Microsoft Open Technologies беше създадена през април 2012 г. с идеята да работи в областта на отворените стандарти, интеропиративността и отворения софтуер. Скоро след това беше открита галерия с готови обарзи на Linux за Windows Azure като първа стъпка към реализацията на отворена облачна стратегия. В последните версии на Azure компанията добави поддръжка на виртуални Ubuntu и OpenSuse машини.

Същевременно, Microsoft предупреди, че няма да проверява образите, предоставени от общността на отворения код, за сигурност, съвместимост и производителност, няма да ги лицензира и поддържа. Потребителите сами трябва да извършват оценка на образите, преди да ги използват.

Използването на образи без поддръжка може да представлява нарушение на споразумението с Windows Azure за качество на предоставяните услуги, уточняват от Microsoft Open Technologies на сайта на услугата.

Коментар