Intel и Facebook обявиха сървърно партньорство

Intel обяви партньорство с Facebook за дефиниране на следващото поколение технологии за сървърни шкафове, използвани в големите центрове за данни. Двете компании представиха механичен прототип, изграден от Quanta Computer, с иновативна фотонна архитектура за сървърни шкафове, която подобрява общите разходи, дизайна и надеждността.

Архитектурата позволява да се използват по-малко кабели и увеличена широчина на лентата, в сравнение с днешните базирани на мед взаимовръзки, съобщи Intel по време на форума Open Computer Summit в Санта Клара, Калифорния. Решението стъпва на фотонни устройства, вкл. лазери, модулатори и детектори, които използват евтин силиций.

Силициевата фотоника  е нов подход за използване на светлината (фотони) за придвижване на огромни обеми данни при много високи скорости с изключително ниска мощност чрез тънки оптични влакна, а не чрез електрически сигнали по медни кабели. След две години изследвания Intel произведе първите инженерни мостри.

Силициева фотоника предоставя значително ценово предимство спрямо по-старите оптични технологии, както и ползи като по-висока скорост, надеждност и възможности за надграждане.

Бизнес организациите с големи центрове за данни могат значително да намалят капиталовите разходи чрез разделяне на изчислителните и сторидж устройства в сървърния шкаф. Традиционно, един сървър в шкаф има своя собствена група от ресурси. Когато се разделят, типовете ресурси могат да бъдат групирани и разпределени в сървърния шкаф, като по този начин се подобрява възможността за надграждане, гъвкавостта и надеждността като същевременно намаляват разходите.

Чрез разделяне един от друг на изключително важните компоненти всеки компютърен ресурс може да бъде надграждан самостоятелно при собствена скорост, без да се обединява с другите. Това води до увеличаване на живота на всеки от ресурсите и позволява на ИТ мениджърите да заменят само конкретен ресурс, вместо цялата система.

Подобрената възможност за обслужване и гъвкавост води и до подобрения при общите разходи за инвестиции в инфраструктурата, както и до по-високи нива на издръжливост. Налични са също възможности за повишаване на термичната ефективност чрез по-оптимално поставяне на компонентите в сървърния шкаф.

Коментар