Бил Гейтс никога няма да се върне в Microsoft

Съоснователят на Microsoft и един от най-богатите хора в света Бил Гейтс заяви в неотдавнашно интервю, че връщането му софтуерната компания на пълно работно време е невъзможно, тъй като негов приоритет е благотворителната дейност.

Пред британския Телеграф Гейтс казва, че ще се задържи в компанията, както до този момент на непълно работно време, но основният му приоритет ще остане фондацията “Бил и Мелинда Гейтс”.

Според съоснователя на Microsoft, именно кариерата му в компанията го е подготвила за това, с което се занимава в момента. Той отбелязва, че през живота си се е занимавал само с две дейности и е изключително доволен, че и двете са били изключително успешни.

В интервюто си Гейтс разказа, че така както преди е виждал изключителните възможности на компютрите и интернет, сега вижда възможност да помогне за ограничаване на детската смъртност по света.

Основният фокус на неговата фондация в момента е вирусното инфекциозно заболяване полиомиелит, или т.нар. детски паралич, в чиято кауза семейство Гейтс планира да инвестира не по-малко от 1,8 милиарда долара в срок от шест години, за да подкрепи усилията за борба с инфекцията.

Тази кауза е подпомогната и от милиардера Уорън Бъфет, който вече инвестира в нея около 17,5 милиарда долара.

Въпреки че работи частично в най-голямата софтуерна компания, Бил Гейтс е вторият най-богат човек в света с обща сума от 61 милиарда долара, според списание Forbes.

В допълнение, милиардът е и сред най-влиятелните хора в света, заемайки четвърто място след Барак Обама, Ангела Меркел и Владимир Путин, но пред Дейвид Камерън, Папа Бенедикт XVI, Франсоа Оланд и Майкъл Блумбърг.

Коментар