Стив Балмър държи здраво властта

Главният изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър държи здраво властта и методично отстранява топ мениджъри, които са потенциални кандидати за поста му, споделя бившият вицепрезидент на компанията Йоахим Кемпин в наскоро издадената си книга.

Като пример се посочва напускането на Ричард Белузо, който дойде в Microsoft от HP и за кратко време се издигна до оперативен директор. На тази позиция обаче Белузо се задържа само 14 месеца, припомня Ройтерс.

„Там, на върха за него нямаше какво да диша. Когато се подчиняваш лично на Балмър, той започва да си мисли „този човек може да ме замени един ден”. О, боже мой, веднага се спира кислородът”, споделя Йоахим Кемпин.

В края на миналата година последваха две гръмки оставки. Първо напусна Стивън Синофски, който дълги години оглавяваше подразделението за разработка на Windows. След това сдаде поста и директорът по изследвания и стратегии Крейг Манди, който прекара в Microsoft 20 години.

Кемпин критикува управлението на Балмър в книгата „Resolve and Fortitude: Microsoft”s “secret power broker” breaks his silence”. Той работи в Microsoft в периода от 1983 до 2002 г., като се издигна до вицепрезидент на компанията, отговорен за продажбите на софтуер на производителите на РС. Кемпин смята, че Microsoft се нуждае от големи промени в управленския състав.

Коментар