Очаква се 5% ръст в ИТ разходите през 2013

Корпоративните разходи за информационни технологии може да превишат прогнозите през настоящата година. Фактор за това е укрепването на световната икономика, което ще доведе до ръст на инвестициите, сочат последни анализи.

Gartner прогнозира, че през 2013 г. световните ИТ разходи за оборудване, софтуер и услуги ще нараснат с 4,2% до 3,7 трилиона долара, в сравнение с ръста от 1,2% през миналата година. Needham & Co. пък допуска 5-процентен ръст в сегмента.

Компаниите започнаха да съкращават инвестициите в технологии през май 2012 г., като това продължи до декември, заради опасения за състоянието на глобалната икономика. Има обаче предел за това колко дълго компаниите могат  да удържат своите ИТ разходи, които са движеща сила на икономиката, отбелязва Needham & Co.

Напоследък се наблюдават позитивни тенденции както в САЩ, така и в Европа. Очаква се също ускорение на икономическия ръст в Китай. Всички тези фактори развързват ИТ инвестициите.

Needham & Co. очаква сравнително малък ръст на инвестициите в ИТ сферата през първата половина на годината, с възможен спад през юни. Подобна е прогнозата и на дистрибутора на електроника Synnex.

Центровете за данни могат да стимулират ИТ разходите и да привлекат инвеститори. Това е една добра дългосрочна тенденция, продиктувана от стремежа към повишаване на производителността и ефективността на работа, коментират от инвестиционната компания Victory Capital Management Inc.

През 2012 г. разходите за облачни услуги достигнаха 16 млрд. долара, като в близките години се очаква ръст на тези разходи до 80 млрд. долара.

Коментар