Li-Fi е новата технология за интернет

Технологията на светодиодите (LEDs) може да се окаже алтернатива на безжичните интернет комуникации. Британски специалисти от няколко университета работят по проект Li-Fi за предаване на данни чрез светлина вместо по радио- и микровълни.

Светодиодите могат да мигат хиляди пъти в секунда. Чрез промяна в продължителността на всяко мигане може да се предава дигитална информация – технология, която изследователите от Кембридж, Оксфорд, Единбург и Сейнт Андрюс определят като цифров еквивалент на морзовия код. LEDs устройствата могат да се свържат към специално проектирани РС и мобилни устройства, както сегашните Wi-Fi продукти.

Проектът е осигурен с финансиране за 4-годишен период. Целта на изследователите е да намалят размера на светодоидите. Светлини с микроразмери могат да мигат 1000 пъти по-бързо от техните по-големи аналози, което означава, че скоростта на предаване на данни ще бъде по-висока, а самите устройства ще заемат по-малка площ.

Ако изследванията завършат с успех, то индустрията ще получи LEDs, които освен за осветление ще могат да се ползват и за интернет комуникации.

Представете си LED масив до магистрала, който осветява пътя, показва актуална трафик информация и същевременно предава интернет информация безжично към лаптопите и смартфоните на пътуващите, коментира професор Мартин Даусън, ръководител на проекта, от Университета Стратклайд. Това би бил един необикновен, пестящ енергия паралелизъм, допълва професорът.

Подобна технология ще проникне във всеки аспект на човешкия живот в близкото десетилетие, вярва Даусън.

Коментари по темата: „Li-Fi е новата технология за интернет”

добавете коментар...

  1. ps

    Здравейте!
    Има ли равитие за внедряване на тази система в България.

  2. проф. Б. Йовчев-0887641012

    Това е много реална и прспективна пазарна ниша за България и ние трябва незабавно да се включим в този проект; това може да стане най бързо и най успешно с съдействието на нашия президент г-н Росен Плевналиев. ; Ще опитам лично да ангажирам за това председателя на СУБ – акд. д-р Д. Дамянов.

Коментар