HP ще регулира студентския труд в Китай

Hewlett-Packard издаде нови правила за своите китайски партньори, които касаят използването на студентски труд. Компанията от Пало Алто изисква специално отношение към студентите, ангажирани в производство на нейни продукти, предаде engadget.com.

Китайските доставчици на HP имат същите проблеми с трудовото законодателство, както и Foxconn – най-големия партньор на Apple. В отговор на критиките към Foxconn, купертинската компания се присъедини към Асоциацията за справедлив труд (FLA), като осигури безпрепятствен достъп на инспектори по труда в заводите на китайските си партньори.

Наскоро стана известно, че Apple дори е прекратила договора си с производителя на печатни платки Guangdong Real Faith Pingzhou Electronics, заради използване на детски труд.

Съгласно новите правила на HP, китайските компании могат да наемат временно учащи, които имат право по всяко време да прекратят договорите си без негативни последствия. Освен това временните работници трябва да имат безпрепятствен достъп до механизма за реагиране на жалби за нарушаване на правата им.

HP изисква също временната работа на учащите да бъде допълнение към основния им образователен процес. Като се има предвид, че в момента повечето от наетите студенти не изучават електроника, китайските производители ще загубят голяма част от евтината си работна сила. Същевременно, анализаторите се опасяват, че изпълнението на новите правила на HP ще бъде нелека задача.

Коментар