На всеки потребител се падат по 12 уязвимости

На всеки един потребител на софтуер се падат средно по 12 уязвимости, сочи проучване на Лаборатория Касперски за дейността на хакери и други злонамерени лица. Компанията за сигурност е открила над 132 милиона уязвимости, изследвайки 11 милиона компютъра в облачната мрежа Kaspersky Security Network в периода от януари до декември 2012 г.

За една година Касперски е разкрила 806 уникални уязвимости. Само 37 от тях са установени поне на 10% от компютрите в продължение на минимум една седмица в периода на анализа. Тези уязвимости са регистрирани в 11 различни групи програми и привличат интереса на хакерите. Най-уязвими са продуктите на Adobe Shockwave/Flash Player, Apple iTunes/QuickTime и Oracle Java.

Според проучването, дори когато разработчикът на софтуер полага всички усилия за откриване на дупки в сигурността и пуска своевременно обновления, известни уязвимости могат да останат незатворени на милиони компютри в продължение на няколко месеца, след като са открити и за тях е пусната кръпка. Съществуват дори уязвими програми, които остават на компютрите по няколко години след откриването и коригирането им.

Особено тревожен извод от проучването е, че потребителите на три от най-уязвимите програми – Java, Flash Player и Adobe Reader – с голяма неохота преминават към нови, сигурни версии. Изследването на Oracle Java показва колко сериозна е ситуацията: седем седмици след пускане на нова версия по-малко от 30% от потребителите са обновили софтуера си, независимо от реалната заплаха за кражба на данни. 

Коментар