Opera минава на технология WebKit

Норвежкият разработчик Opera Software съобщи, че от тази година повечето браузъри на компанията за мобилни устройства и компютри ще се разработват на база технологии WebKit и Chromium, вместо използваната досега Presto.

       
         

Компанията възнамерява да участва в усъвършенстване на WebKit. Технологията поддържа всички интересуващи Opera стандарти и притежава необходимото бързодействие, посочват от компанията.

Развитието на технологиите с отворен код WebKit и Chromium е по-перспективно, отколкото поддръжката на собствен „енджин”, смята норвежкият разработчик. Opera вече е създала първия набор от корекции за подобряване на многоколонната поддръжка в браузърите на база WebKit.

Очаква се Opera да разкрие подробности за плановете си на Мобилния конгрес в Барселона по-късно този месец. Компанията ще покаже там и нов браузър за Android платформа.

Към момента броят на потребителите на Opera, работещи на телефони, таблети и компютри, е около 300 милиона. Но докато при мобилните устройства браузърът се радва на висока популярност, то при РС-тата делът му е много нисък, въпреки изискания дизайн и богатата функционалност. 

Коментари по темата: „Opera минава на технология WebKit”

добавете коментар...

  1. Dominici

    @Вен, по-некомпетентно мнение от това, че Developer Tools на Chrome бил "куцо магаре" спрямо Firebug, не бях чувал.

    Решението на Opera е много правилно и беше ясно, че ще го направят още след като почнаха да приемат -webkit правилата. Чудя се защо не го направиха още по-рано. Webkit захранва iOS, Android и Chrome и Safari. Да се състезаваш с него, трябва да имаш много ресурси. Дори Mozilla ги нямат тези ресурс, а се захранват от парите на Google.

  2. Вен

    По неизползваем инспектор от Dragonfly има само ИЕ. В крайна сметка и на Опера и на Хром са куци магарета в сравнение с FireBug.

  3. Йордан Иванов

    Дано да не убият Dragonfly за сметка на инспектора.

Коментар