Мобилната платформа Tizеn може да размести пазара

Засега на пазара все още няма комерсиални Tizen устройства, но се очаква такива да се появят по-късно тази година

Пазарът на смартфони и таблети се очаква да стане още по-интересен и конкурентен през настоящата година. Canonical пусна мобилна версия на своята популярна Linux дистрибуция Ubuntu с обещанието за редица нови устройства под нейно управление от производители като Samsung, LG и други. Важен ход направи и организацията Linux Foundation, която пусна втора версия на мобилната платформа Tizen.

Достъпни за разработчиците в момента са изходният код на Tizen 2.0 и пакет инструменти за създаване на приложения (SDK). Версията носи кодовото име Magnolia и включва множество функции и подобрения спрямо Tizen 1.0, която излезе през април 2012 г., както и спрямо Tizen 2.0 Аlpha, пусната през септември миналата година.

Разработчиците ще открият в Tizen 2.0 съвременни приложни програмни интерфейси (API) като HTML5/W3C и други нововъведения, например поддръжка на пълноекранни приложения и многопрозоречен режим, допълнителни системни API-та, вкл. за поддръжка на Bluetooth и NFC, достъп до календар, история на повикванията и съобщенията.

Средствата за разработка на приложения за Tizen 2.0 включват WYSIWYG редактор, инструмент за тестване, динамичен анализатор, JavaScript инспектор на базе браузър Chrome и други инструменти. Tizen 2.0 представлява значителна стъпка напред както за разработчиците, така и за производителите на устройства, се казва в официалното съобщение.

Всички компоненти на новата платформа са достъпни за сваляне от официалния сайт на проекта, вкл. документация за използване на платформата на устройства от различни производители. Linux Foundation очаква отзиви от разработчиците за новия SDK и ги кани да участват в конференцията Tizen Developer Conference, която ще се проведе през май в Сан Франциско.

Проектът Tizen беше стартиран през септември 2011 г. от Samsung Electronics и Intel. Двете компании обещаха тогава, че ще пуснат устройства с новата платформа към средата на 2012 г. Но досега на пазара все още няма комерсиални Tizen устройства. Очаква се Samsung да пусне джаджа с новата платформа през настоящата година.

Samsung, който е най-големият доставчик на Android смартфони, ще постави силен акцент върху Tizen и ще я използва в новите си устройства, става ясно от изявление на висш мениджър на компанията, цитиран от CNET. Според компанията, собствената операционна система може да намали разходите й, а също така да я предпази от рискове, каквито възникват при ползване на външната платформа Android.

В допълнение към Tizen и Ubuntu, тази година ще се налага и мобилната платформа Firefox OS на Mozilla, разработчик на популярния браузър Firefox. По всичко личи, че на пазара ще настъпят известни промени в статуквото, доминирано в момента от Android и iOS.

Коментари по темата: „Мобилната платформа Tizеn може да размести пазара”

добавете коментар...

  1. Lud

    Sailfish !

Коментар