Dell съди Philips за ценови заговор

Компютърният гигант Dell, който е в процес на преобразуване от публична в частна компания, подаде иск срещу Philips във федералния съд на Остин, Тексас.

Dell обвинява американското подразделение на Royal Philips Electronics, че е влязло в ценови заговор с други производители на електронно-лъчеви тръби (CRT) за телевизори и монитори, предаде Блумбърг.

Ищецът твърди, че в периода от 1995 до 2007 година участниците в картела са приложили уговорена по-рано ценова и производствена политика и са разпределили помежду си пазара.

Шефове на въпросните компании са се срещали многократно в различни страни по света, обсъждали са механизми за подбиване на свободната конкуренция, обменяли са конфиденциална търговска информация и са манипулирали обемите за доставка на пазара. В документа фигурират над 500 такива срещи.

Според адвокатите на Dell, от действията на Philips и нейните съучастници в заговора са пострадали много участници на пазара, както и потребителите.

През 2012 г. Европейската комисия глоби участници в скандален картел, вкл. Philips и LG Electronics, със 1,47 млрд евро. Най-лека бе санкцията за Panasonic – само 7,8 млн евро.

Коментар