Софтуер ще следи как се ползват компютрите в администрацията

Софтуер ще следи как се ползват РС-та в администрацията
Програмата ще бъде инсталирана на 1800 компютъра
На 1800 компютри и сървъри в общините и областните администрации ще бъде инсталиран софтуер, който позволява контрол върху действията на потребителите. Това обяви министърът на държавната администрация Николай Василев в интервю за вестник Дневен Труд, поместено на сайта на ведомството. Става въпрос за компютрите, които предстои да се доставят по обявена обществена поръчка.
Технологията се въвежда като мярка срещу използването на компютрите в администрацията за теглене от Интернет на филми, музика, игри и за други забавления.
Ако служителите, например, си инсталират софтуер, който да тегли програми, ние веднага ще разберем. Със сигурност поне на тези компютри злоупотребите ще намалеят. Проблемът обаче е общ и затова ще го обсъдим и в Координационния съвет по информационното общество, каза министър Василев.
Той припомни, че подобен проблем имаше и при компютризацията на училищата. 1 милион ученици е можело да се заемат със „странични занимания", и затова в мрежата има силни филтри, които не им позволяват да се занимават с порно сайтове, теглене на музика, филми, игрички и други подобни.
Според Николай Василев, контролът върху използването на компютрите в цялата администрация е технически възможен, но решението трябва да се вземе на централно ниво.
Софтуерът за контрол е включен в общата цена за доставка на компютрите и тъй като бройката им е голяма, не оскъпява значително сделката, която е за около 2 милиона лева. Очаква се до деня на държавната администрация – 23 юни, търговете да са приключили.

рубрика: Uncategorized

Коментар