Ксенонови светкавици ще навлязат в смартфоните

Бъдещите смартфони ще имат мощни ксенонови светкавици

Бъдещите смартфони ще имат мощни ксенонови светкавици

Нова технологична разработка ще направи възможно масовото навлизане на ксенонови светкавици в мобилните устройства. Разработката е дело на Нанянския технологичен университет и сингапурската компания Xenon Technologies.

Камерите на днешните телефони обикновено имат маломощни светодиодни светкавици. Качеството на снимките обаче зависи от наличието на светлина, поради което при слаба осветеност е необходима мощна светкавица.

В компактните и огледални камери, както и при външните светкавици се използват ксенонови лампи, които генерират мощни импулси с цветова температура, близка до слънчевата светлина.

Поставянето на ксенонова лампа в мобилното устройство е сложна задача. За нейното захранване е необходим кондензатор с голям капацитет, който бързо да отдава натрупания заряд. Размерите на подобни кондензатори са непреодолимо препятствие за дизайнерите на този етап.

Изследователите от Нанянския технологичен университет са създали многослоен полимерен кондензатор, който е четири пъти по-малък от сегашните електролитни кондензатори със същия капацитет и в пъти по-бърз от керамичните кондензатори.

С комерсиалната реализация на технологията се е заела компанията Xenon Technologies – най-големия производител на ксенонови светкавици в света. Прототип на новото устройство се очаква още през септември тази година, съобщава производителят от Сингапур.

Коментар