Открита е много опасна уязвимост в Windows

Явно хакерите стават все по-креативни, тъй като този път са открили наистина уникален начин да пробият операционната система на Microsoft. Поредната уязвимост засяга всички версии на Windows, включително и Vista, и е свързана с начина, по който операционната система работи с анимирани курсори.
Използването на уязвимостта може да стане както през уеб страници, така и чрез използване на имейл съобщения със зловреден код. Още по-опасното е, че дори не е нужно имейлът да бъде отворен. Това ще позволи инсталиране на кода на компютъра, без неговият потребител да е наясно за това. Впоследствие машината може да бъде превърната в ботнет или пък на нея да бъде инсталиран друг зловреден код, отново без знанието на потребителя.
Анимираните курсори позволяват различни анимирани ефекти за стрелката на мишката. Те използват файлове с разширение .ani, но атаките не са ограничени единствено до тях, така че блокирането няма да бъде достатъчно.

Уязвимостта засяга всички версии на Windows, в това число и Vista. От софтуерния гигант обаче посочват, че потребители, използващи Internet Explorer 7 на Windows Vista, са по-защитени, благодарение на режим, който ограничава местата, където браузерът може да записва файлове.

За момента няма официална информация от Microsoft дали уязвимостта засяга потребителите на Firefox. Според някои експерти, опасност за тях не съществува.

Коментар