Финансовите компании са увеличили ИТ бюджетите си за 2007

  
Тази година се очертава да бъде свързана с много разходи за финансовите организации, които ще се опитат да подобрят своята ИТ инфраструктура. Според фирмата за проучване Datamonitor, ИТ бюджетите за 2007-ма са били увеличени средно с 11% от компаниите в електронната търговия, фондовете за управление, инвестиции и сигурност, както и за рискови инвестиции.

Причините за това са обичайните заподозрени – съкращаване на разходите и увеличаване на приходите, смятат анализаторите. Въпреки това обаче черешката на сладоледа е, че много финансови институции се опитват да станат по-насочени към потребителя. Над 40% от примерната извадка оценяват като топ приоритет по-доброто задоволяване на клиента чрез кръстосани продажби на финансови продукти.

Наред с конкуренцията за привличане на повече клиенти, причина за обновяването на ИТ инфраструктурата на компаниите са и законовите промени в сектора. Според изискванията на директивата MiFID, финансовите институции трябва да направят основен преглед на своите ИТ инфраструктури през следващите 12 месеца. 

В момента само една група от фирми използва изцяло способностите на електронната търговия. Въпреки това обаче с идващите законови промени, които ще наложат нуждата от максимално добро представяне на услугите, в електронната търговия през 2007 година ще настъпи подем, сочи проучването на Datamonitor. То е направено сред 100 финансови компании в Холандия, Люксембург, Белгия, Франция, Германия, Швейцария и Великобритания.

Коментар