Nokia подкрепи Apple във войната със Samsung

Nokia даде рамо на Apple в патентната война със Samsung, опасявайки се да не попадне в същата ситуация

Nokia даде рамо на Apple в патентната война със Samsung, опасявайки се да не попадне в същата ситуация

Apple се сдоби с неочакван поддръжник в патентната война със Samsung. Финландската компания Nokia, която доскоро беше най-големият доставчик на телефони, критикува решение на съдията Люси Кох, което намали глобата на Samsung и й даде шанс за нов процес срещу Apple.

Миналата седмица Кох поиска от Apple да даде повече доказателства, че Samsung нарушава нейни патентовани технологии в устройствата си. Освен това глобата на корейската компания бе намалена от 1,05 милиарда долара на 599 милиона долара.

Apple подаде жалба и неочаквано получи подкрепа от Nokia. В изявление, цитирано от The Verge, финландската компания посочва, че патентното законодателство помага за развитие на технологиите в интерес на цялото общество и при определени обстоятелства поддържа санкции срещу нарушителите на закона.

Nokia счита, че решението на съдията Люси Кох може да нанесе вреди на американското патентно законодателство и да направи практически невъзможно доказването на вина. Компанията се опасява, че като притежател на много патенти, може в бъдеще да изпадне в ситуацията на Apple.

Коментар