Безжична антена предава данни с 1 Tb/s

Материалът на графена представлява едномерна решетка от въглеродни атоми

Материалът на графена представлява едномерна решетка от въглеродни атоми

Изследователи от Технологичния институт на Джорджия създадоха безжична антена от графен, която предава данни със скорост над 1 терабит в секунда. Това прави възможно предаване на няколко HD филма само за една секунда, съобщи Technology Review.

В момента копирането на данни с подобен обем от един компютър на друг може да отнеме часове. Новата технология свежда тази операция до секунди, благодарение на невероятно високата скорост, коментира Ян Акилдиз, ръководител на лабораторията за безжични връзки в института.

Графеновата антена обаче има сериозно ограничение – поддържа скоростта от 1 Tb/s само на разстояние от около 1 метър. Колкото по-малко е разстоянието, толкова по-висока скорост е възможна. Учените твърдят, че теоретично антената може да предава данни със скорост 100 терабита в секунда на разстояние няколко сантиметра.

Материалът на графена представлява едномерна решетка от въглеродни атоми. Електроните в нея се преместват практически без съпротивление със скорост, която е от 50 до 500 пъти по-голяма, отколкото при полупроводниците. Този материал се счита за много перспективен при създаване на електронни компоненти от следващо поколение.

Графеновите антени могат да се използват и за връзка между компоненти в един полупроводник с наноразмери, а не само за предаване на данни между отделни системи.

Пред изследователите стоят за решаване още много задачи – антената не може да работи сама по себе си, тя зависи от други компоненти като генератори и детектори, усилватели и филтри. Всички тези компоненти трябва да бъдат приведени до размерите и скоростта на графеновата антена, за да се получи пълноценно устройство.

Коментар