Linux ще навлиза бързо в мобилните телефони

Употребата на Linux в мобилните телефони може да нарасне много бързо през следващите години, твърди ново проучване. Причината за това са опитите на компаниите в индустрията да произвеждат смарт телефони на възможно най-ниски цени, според ABI Research.
До 2011 г. броят на клетъчните телефони, използващи Linux като алтернатива на комерсиалните операционни системи, се очаква да нарасне на 127 милиона, от 8.1 милиона през тази година.
Linux не е популярна система за мобилни телефони в момента, на фона на около 1 милиард продадени хендсети в световен мащаб през 2006 година, според Gartner. По-голямата част от смарт телефоните използват операционната система Symbian, която се налага от Nokia, или Windows Mobile на Microsoft. Symbian държи 56% от световния пазар за смарт телефони, твърди ABI.
За да се увеличи употребата на Linux, на компаниите ще се наложи да се преборят с някои от нейните слабости, като например с факта, че системата е бавна и използва прекалено много памет. Друг проблем е липсата на инструменти за развитие и стандартизиран програмен интерфейс за приложения, казват от ABI.
Linux обаче има и много силни страни. Тъй като е софтуер с отворен код, операционната система е достъпна безплатно и освен това разполага с по-гъвкави възможности. Други плюсове са наличието на голям брой разработчици в общността на отворения код.
Компаниите в индустрията може би виждат в Linux възможност да се противопоставят на доминиращата роля на Symbian на пазара за смарт телефони, а освен това и да не допуснат Microsoft да стане прекалено силна на пазара.

Коментар