ЕС ще финансира мощно ИТ проекти в новите страни членки

Осемте източноевропейски държави членки на ЕС, които се присъединиха през 2004, заедно с България и Румъния (ЕС10) ще получат голяма финансова подкрепа от Европейския съюз за периода 2007-2013 г. Според доклада на Economist Intelligence Unit, спонсориран от Intel и Microsoft, по-голямата част от тези пари ще бъдат насочени в сектора на информационни и комуникационни технологии (ИКТ). Финансирането на осемте страни, които вече не са толкова нови членки, ще е почти двойно в сравнение с предишни периоди, а това на България и Румъния ще бъде доста по-голямо в сравнение с предприсъединителния период.  
Европейският съюз и местните власти работиха за ускоряване на процеса на усвояване на тези средства. Освен това ще има разлика в начина, по който се харчат парите в периода 2007-13, тъй като ЕС е увеличил мерките за окуражаване на конкуренцията и растежа.
„Това е добра новина за фирмите в ИКТ сектора,” заяви Матю Шинкман от Economist Intelligence Unit, автор на доклада. „Според новите приоритети на ЕС разходите за иновации и ИКТ проекти ще нараснат значително. Окончателните суми в момента все още се договарят, тъй като е трудно да се определи точна сума при липса на стандартизирана рамка за разпределяне на средствата. Въпреки натиска на някои от страните в EC10 инвестициите да се насочат в друга посока – в здравеопазването например – почти няма съмнение, че средствата за ИКТ сектора за периода 2007-13 ще са от порядъка на десетки милиарди евро”, добави Шинкман.
Много пари
Страните от ЕС10 са одобрени да получат повече от €175 млрд. за структурно финансиране за периода 2007-13, или почти €2000 на глава от населението. Това е значително увеличение от сумата, предложена за 2004-06. От страните членки се изисква да участват в съфинансирането и в много от случаите има изискване компаниите, получили финансиране, да реинвестират, така че потенциалът за стимулиране на икономиките на тези страни да бъде по-голям.
Улеснения
Редица промени са направени в правилата за усвояване на фондовете от ЕС, които според очакванията на Европейската комисия и страните членки, ще доведат до увеличение на потреблението. Това включва увеличение на размера на индивидуалните субсидии, които трябва да бъдат разглеждани на конкурентна база, както и премахване на годишните заделени суми за харчене.
Джеф Кларк, директор на Intel за региона на ЕС, допълни: „По-доброто сътрудничество между правителствата и частния сектор в съвместни програми за разширяване на технологичното приспособяване може да засили конкурентоспособността в Централна и Източна Европа. В Intel вярваме, че по-доброто оползотворяване на фондовете на ЕС за проекти, свързани с иновации, ще окаже също много голямо влияние върху ежедневието на хората в региона.”
Страните от ЕС10 работеха и по създаването на нови институции и персонал за обучение, за да подобрят своя „капацитет на усвояване”, или способността да управляват по-ефективно усвоените пари.
Иновации
Новите финансови перспективи ще се отразят значително на мерките, свързани с иновациите, тъй като част от натиска на ЕС е да се подобри конкурентоспособността на европейската икономика и да се създадат повече работни места. Наблюдатели предложиха фондовете, предвидени за проекти в ICT сектора, да достигнат €30 млрд.– като допълнение към държавните и частни ко-финансирания.
“Вълната от европейски фондове ще помогне на конкурентоспособността в Централна и Източна Европа. Това ще стимулира иновациите, ще подпомогне производителността и ще увеличи нуждата от IT умения. Заедно с нашите партньори, в Microsoft сме оптимисти за потенциала на ICT сектора в новите страни членки”, заяви Вае Торосян, регионален вицепрезидент на Microsoft за Централна и Източна Европа.

Коментар