Toshiba заведе еднакви патентни дела срещу множесто компании

Напоследък съдебните дела за нарушаване на патентни права са се превърнали в напаст в технологичната индустрия. В корпоративен аспект обаче е напълно естествено всяка компания да иска да защити своята интелектуална собственост.
Японският гигант Toshiba тази седмица повдигна съдебни процеси срещу не една, а 17 компании в САЩ за нарушаване на патентни права, свързани с DVD. Жалбата в САЩ е отнесена към International Trade Comission (ITC) и е еднаква за всичките 17 компании: продаване на DVD продукти без специално разрешение за това, съобщава dailytech.com.
ITC проверява дали компаниите извършват честна търговия и дали нарушават патентни и авторски права. Повечето от атакуваните от Toshiba производители са от Китай и Хонг Конг, но жалбата е повдигната в САЩ, с цел да бъде поискана забрана въпросните продукти да бъдат внесяни и продавани в страната.
Освен забраната за внос в САЩ, Toshiba иска още компаниите да й платят обезщетение за нанесени щети. Dawoo Electronics America, Dongguan GVG Digital Technology и Star Light Electronics са някои от по-големите играчи, които внасят продукти отвъд океана.
Евтините DVD плеъри са част от проблема. В момента потребителите в САЩ могат да си закупят DVD плеър за само 30$.
В свое изявление Toshiba казва, че нарушаването на нейните патентни права от тези компании е навредило на бизнеса й, свързан с DVD, на производството и разпространението на легитимните и лицензирани DVD продукти, както и на цялостната й дейност.

Коментар