БНТ ще излъчи филма „Намерените деца” по програма на Globul

БНТ ще излъчи на 15 април, неделя, от 14 часа, документалния филм „Намерените деца”. Филмът е заснет в края на 2006 г. по време на групова работа със средствата на изкуствата и експресивните методи с деца в неравностойно социално положение от Благоевград, Велико Търново и Елхово в рамките на социалната програма на GLOBUL „Да чуем детските мечти”.
Режисьор и оператор на филма е Иван Николов. Сценарият е на  Александър Евтимов, Иван Николов и Боряна Пандова, която е автор на монтажа, музиката е на Popara, а звукът е дело на Веселин Зографов. Филмът е продуциран от GLOBUL, но няма рекламен характер.
„Намерените деца” разказва как децата се научават чрез средствата на изкуството да изразяват по-добре себе си и да намират пътя към другите. Сред целите на филма е да популяризира този вид работа с деца в непривилегировано положение, като представи по подходящ и интересен за широката аудитория начин едногодишния процес от програмата.
Откъси от филма могат да се видят на официалната страница на GLOBUL.
За втора поредна година, GLOBUL финансира програмата „Да чуем детските мечти”, насочена към подобряване на уменията за общуване и социализацията на българските деца в неравностойно положение.
Чрез занимания по арт-комуникация децата се учат да общуват свободно и да развият умения и качества, които да им позволят да се справят по-лесно в реална обществена среда и в разнообразни житейски ситуации след напускане на институцията. Методите за работа, които се използват са изкуство, арт-терапия, психодрама, социодрама, ролеви игри и др.
През 2006 г., екипи от психолози и артисти проведоха занимания по арт-комуникация с над 200 деца от училището-интернат за деца с умствени увреждания "Н. Й. Вапцаров" в Елхово и домовете за деца и юноши ”Пеню и Мария Велкови” във Велико Търново и “Св. Николай Мирликийски” в Благоевград. Консултантски екип от водещи български специалисти в областта на детското психическо развитие, терапевтичните и психодраматичните методи и изкуствата наблюдаваха и участваха в тяхната работа и отчитаха ефективността на програмата.
Доказано успешна, програмата продължава и през 2007 г. и GLOBUL ще вложи 150 000 лв. за нейното осъществяване. Предвижда в програмата да вземат участие и деца от още две институции в страната, които ще бъдат определени по специални критерии.
Програмата „Да чуем детските мечти” се реализира с подкрепата на Фондация „Помощ за благотворителността в България” (ФПББ), а неин посланик на добра воля е певицата Белослава.

Коментар