Intel ще залее Китай с евтини лаптопи

Докато шумно огласеният проект “Лаптоп за всяко дете” (OLPC) прохожда мъчно с усилията на множество компании и правителства, Intel тихомълком вече реализира подобна идея.  
Лидерът в производството на процесори преговаря с няколко китайски OEM производители за реализация на своя план за евтини лаптопи. Моделът Classmate се очаква да се появи на пазара в Китай през третото тримесечие на годината, съобщи digitimes.com.
Лаптопът предоставя 7-инчов монитор и е изграден на базата на процесор Celeron-M и чипсет 915GMS. Стойността на хардуера в момента е около $400, но до края на годината Intel се надява да я снижи до $200.
Миналия месец гигантът пусна Classmate компютри в Бразилия и Мексико. Планът на компанията предвижда да захрани с евтини лаптопи още 25 страни в света, вкл. Чили, Китай, Индия, Индонезия, Либия, Малайзия, Нигерия, Пакистан, Филипините, Тайанд, Турция и Виетнам.
Classmate ще поддържа множество езици, сред които английски, арабски, опростен китайски, испански, руски, португалски, тайски (използван в Тайван) и турски.

Коментар