Строителни технологии позволиха невъзможното

Строителни технологии позволиха невъзможното
2006-а предлага разходка над 1,2-километрова пропаст
17/05/2006
„Гранд каньон” или „Големия каньон” е природен феномен, образуван от река Колорадо в Северна Аризона, САЩ. Скоро работата на строителни инженери и конструктори ще позволи „небесна разходка” над каньона.
Над природното образувание вече е изградена дъгообразна конструкция, която позволява туристите да направят обиколка над пропастта, отдалечавайки се на 20 метра от ръба на скалата. По този начин те застават над бездна с дълбочина от близо километър и двеста метра.
Изграждането на подобно съоръжение дълго време е било невъзможно. Основната причина се крие във вертикалните ветрове, които духат със скорост от 150 км в час. Това се преодолява чрез 94 стоманени лоста, който са забити на 20 метра дълбочина във варовиковите скали. В резултат на това съоръжението издържа товар до 70 тона.
Онова, което прави изживяването наистина екстремно, е фактът, че подът на нешироката пътека над пропастта е изграден от стъкло.
Конструкцията ще започне да функционира и да посреща туристи по-късно тази година.
„Твърде скучно и банално за вас?” – питат от CNN. В тази връзка фирмата изпълнител обещава скоро да конструира огромен асансьор, който да спуска желаещите по специални релси до дъното на каньона.

Коментар