Бекъп и възстановяване в Outlook Express

Използването на имейли е един от най-удобните начина за комуникация. Могат да бъдат изброени няколко причини за това. Освен че връзката става много бързо, използването на електронна поща дава нещо повече в сравнение с обикновеното обаждане по телефона, а именно възможност за изпращане на допълнителни материали и снимки. И не на последно място, е-пощата е по-икономично решение в сравнение с телефона.
При личната и служебна кореспонденция потребителите запазват голяма част от писмата, за да могат да ги ползват евентуално на по-късен етап. Един от начините за сигурно съхранение на имейлите е създаване на резервно копие. Това може да стане, без да се използват допълнителни програми, а чрез вградените възможности на имейл клиента, с който работите.
Да видим как става това в Outlook Express, например, който е един от най-популярните имейл клиенти, тъй като идва заедно с операционната система на Microsoft. Въпреки някои несъвършенства, като цяло Outlook Express е доста удобен за работа.
Създаване на резервно копие (бекъп)
Ключовият елемент при тази операция е да откриете правилната папка и файлове, които искате да резервирате. Когато направите това, просто ще трябва да копирате папката в предвиденото място за съхранение на бекъпа.
Microsoft Outlook Express съхранява вашите имейли, бюлетина с новини и информацията за контактите в една папка. В нея се съдържат отделни .dbx файлове за всяка папка в Outlook Express. Например там ще откриете познатите Inbox.dbx, Outbox.dbx и т.н, както и папки, създадени от вас в процеса на работа с приложението.
Можете да откриете папката с желаните файлове по следния начин. След стартиране на Outlook Express, отидете на менюто Tools и оттам изберете Options. Изберете етикета Maintenance и натиснете бутона Store Folder.
Пред вас ще се покаже прозорец (Store Location), в който е пътят до папката с интересуващите ви файлове. Изберете местоположението и използвайте клавишната комбинация CTRL+C, за да го копирате.
Затворете отворените прозорци и натиснете Start бутона и впоследствие Run. В отворилия се прозорец натиснете CTRL+V, за да поставите предварително копираното местоположение. Натиснете ОК, за да видите съдържанието на мястото. Изберете всички файлове посредством менюто Edit и Select All или чрез комбинацията CTRL+А. Сега изберете командата Copy от същото меню (разбира се, пак можете да използвате клавишната комбинация CTRL+C), за да копирате избраното.
Вече сме на финалната права от процеса. Сега остава да направите папка, например с име OutlookBackup някъде на твърдия диск. След като вече е създадена, я отворете и от менюто Edit изберете командата Paste.
Вашите съобщения от Outlook Express ще бъдат копирани в бекъп папката. Ако желаете да се подсигурите допълнително, можете да запишете папката и на диск, който да съхранявате на сигурно място. 
И така, вече цялата ви кореспонденция е подсигурена. Време е да разгледаме и процеса по възстановяването.
Възстановяване
Ако сте следвали гореописаните стъпки за направата на резервно копие на информацията в Outlook Express, то възстановяването й ще бъда доста лесна задача. Единственото, което трябва да направите, е да поставите файловете от създадената бекъп папка на тяхното първоначално място.
Имайте предвид, че по този начин ще заместите съществуващите там файлове и цялата нова информация ще бъде загубена, т.е. ще върнете ситуацията към момента на бекъпа. Именно поради тази причина, можете да използвате командата Import, за да добавите информация, а не да я презапишете.
За да направите това, стартирайте Outlook Express и от менюто File изберете командата Import. Посочете типа на базата, която ще внесете. Например, за да внесете писмата, изберете Messages…
Сега ще трябва да посочите програмата, от която са създадени файловете. В нашия пример, възстановяваме бекъп файлове от същата програма и затова избираме Microsoft Outlook Express 6.
След това избираме опцията Import mail from an OE6 store directory.
Натиснете Browse, когато ви бъде поискано местоположение, и изберете вашата бекъп папка.
Изберете All folders и натиснете Next.
Ще се покаже прозорец с моментния статус.
След като процесът по импортирането приключи, натиснете Finish.
Можете да използвате начина за създаване на резервно копие и за да прехвърлите електронната си кореспонденция в Windows Mail, програмата наследник на Outlook Express, която идва заедно с новата операционна система Vista.
Практически, поради сходствата между двете програми, то и процесът на внасяне на писмата е подобен. Отново от менюто File избирате Import и Messages….
Избирате Microsoft Outlook Express 6 и отново опцията Import mail from an OE6 store directory. Посочвате мястото, където е разположена бекъп папката, отново избирате All folders, натискате Next и изчаквате процесът да приключи.

Както може би сте се убедили, това не са никак трудни задачи за осигуряване на ценната за вас информация. Освен това, ако сте решили да мигрирате към операционна система Vista, можете да използвате описания процес, за да прехвърлите електронната си кореспонденция и в новата среда.

по темата: „Бекъп и възстановяване в Outlook Express”

добавете коментар...

  1. Sheky

    Благодаря за тази тема. Помагаш много…. Благодаря…

Коментар