Отлагат доставките на “100-доларови” лаптопи

Доставките на евтините компютри по проекта “Лаптоп за всяко дете” (OLPC) най-вероятно ще се отложат за четвъртото тримесечие на годината. Производител на лаптопите е тайванската компания Quanta Computer.
Като причина за отлагането се посочва необходимостта от приспособяване на конфигурациите към особеностите на пазарите във всяка страна, която е заявила количества от евтините лаптопи.
Според тайвански производители, цитирани от китайското издание Commercial Times, Quanta все още не е разпределила поръчките на компоненти, необходими за сглобяване на компютрите. Това означава, че компанията няма как да се вмести в първоначалния срок за доставка на лаптопите, планиран за юли.
Отлагането може да има негативни последици в няколко аспекта. Първо, анализаторите се опасяват, че Quanta няма да съумее да достави планираното количество от 10 милиона броя през първата година.
На второ място, производителите на компоненти за лаптопите може да не получат очакваните доходи. Сред тях са компании като Simplo (батерии), Sunrex Technology (клавиатури), Global Mixed-Mode Technology и Realtek Semiconductor (интегрални схеми).
Проектът OLPC стартира по инициатива на Масачузетския технологичен институт и няколко водещи компании от ИТ индустрията. Целта е децата в развиващите се страни да получат достъп до компютър и интернет. Въпреки шумно обявената цена от 100 долара за лаптоп, първоначалните доставки за правителствата ще бъдат на по-високи цени.

Коментар