Индия и Китай скоро ще доминират на мобилния пазар

Държавите с най-голямо население в света, Китай и Индия, ще станат лидери на пазара за мобилни услуги, според проучване на Global Insight. В тези страни ще са концентрирани 60% от 1,2 милиарда потребители на мобилни връзки през 2011 година.
Китай дори ще изпревари други пазари по ръст на широколентовия достъп. Над две трети от всички нови потребители на широколентови линии, или 350 милиона души, в следващите пет години ще са базирани в Китай.
Приходите от широколентови услуги в Китай ще достигнат $19 милиарда. САЩ ще останат водеща сила по този показател на пазара на мобилни и безжични връзки.
Global Insight прогнозира, че компаниите, предоставящи услуги за фиксирани връзки, ще загубят в следващите пет години $50 милиарда. Причина за това ще бъде преминаването на потребителите към мобилни и VoIP мрежи.
Количеството на линиите за фиксирани гласови комуникации ще намалее с 4,5%. При това положение, приходите на операторите от предоставяне на такива услуги, като част от общия обем на телекомуникационни приходи, ще намалеят от 39% през 2006 година до 21% през 2011.
След пет години мобилните услуги ще обезпечат две трети от общите приходи от телекомуникационни услуги.

Коментар