Идва нова вълна чипове за видеокарти

Устройство за тестване на следващо поколение памети за видеокарти показа компанията Qimonda. Става въпрос за чиповете GDDR5, които се очакват на пазара през 2008 година.
В момента повечето видеокарти използват графична памет от трето поколение, или GDDR3. Изключение е моделът ATi X1950 с памет GDDR4, която му осигурява определени предимства спрямо X1900.
Преминаването към памет от пето поколение ще позволи на производителите да намалят консумацията на енергия и размерите на чиповете, като същевременно увеличат работната честота и пропускателна способност на своите видеокарти.
Стандартът GDDR5 вече е утвърден от Инженерния съвет по електронни устройства (JEDEC) и ще бъде публикуван следващата година. Компанията Qimonda съобщава, че скоро ще тества паметите GDDR5 за стабилност и правилно функциониране.
Макар и GDDR5 да се вижда на хоризонта, производителите на видео карти все още имат проблеми с възприемането на четвъртото поколение графични памети. Някои очаквани модели са отложени, именно поради затруднения с интегрирането на новите по-бързи GDDR4 памети.

Коментар