Графичен стандарт за Vista пригоден и за XP

Любителски проект за пренасяне на графичната технология DirectX 10 върху Windows XP се увенча с успех. Ползата от подобна разработка се свежда до това, че потребителите ще могат да пускат DirectX10 игри на своя съществуващ хардуер и операционна система, т.е. без да се налага да правят ъпгрейд към Vista и нова видеокарта, поддържаща DirectX 10.
19-годишният Коди Брошъс, организатор на проекта Alky, пусна в интернет демонстрация на своята библиотека, която позволява да се стартират DirectX 10 игри на XP системи. Освен това ще бъдат възможни и DirectX 10 игри и на Windows Vista системи, които нямат видеокарта, поддържаща новия графичен стандарт.
Библиотеките на Коди представляват своеобразни компилатори на командите на DirectX 10 в команди на DirectX 9. Очаква се в близките месеци пълнофункционално решение за пускане на DirectX 10 приложения на Windows XP системи с видеокарти от предишно поколение.
Подробности за проекта Alky са достъпни в блога на разработчика. Демонстрацията позволява да се пускат примерни програми от DirectX SDK на Windows XP.

Коментар