„Станга” отличи победителите в студентско състезание за отзивчив уеб дизайн

Антон Малинов, Димитър Димитров и Златомир Илиев от ТУ-София и Радослав Мазганов от НБУ са победителите в състезанието на „СТАНГА”, което се проведе като част от стартиралата на 4 март т.г. BEST Инженерна седмица 2013 в Технически университет-София. Победителите бяха обявени снощи на празнична церемония. На второ място се класира отборът на Александър Лалев, Борис Идесман, Радослав Кюрпанов, Цветан Цоков, а на трето – този на Ангел Игнатов, Антони Иванов, Васил Ангелов, Николай Чанков, всички от които са студенти в ТУ-София.

stanga competition

Състезателната задача на „СТАНГА” включваше проектирането на отзивчив потребителски уеб-интерфейс с предварително зададени задължителни елементи, сред които глава, основна и вторична навигация; водещо, вторично и свързано съдържание; рекламни площадки и др. От отборите се очакваше да представят и тестов план, който да обезпечи оптималното потребителско преживяване според използваното за визуализация на решението десктоп или мобилно крайно устройство. Най-голямото предизвикателство пред студентите беше да изготвят предложенията си без помощта на компютри. Вместо това те използваха кадастрон, цветни хартии и пастели. Отборите имаха на разположение общо 4 астрономически часа за подготовка на проектите си, както и по 15 минути, за да ги представят и защитят пред техническо жури от представители на компанията. По традиция фактор при сформирането на отборните оценки бяха уменията за работа в екип и убедителното аргументиране на предложените решения.

Ролята на ментори на състезателите беше поверена на Милен Георгиев, технически мениджър проекти, Юрий Боев, ръководител на екип в направление „Потребителски интерфейс”, и Антон Станев, ръководител на екип от тестери в „СТАНГА”. Те представиха ключови практики в проектирането на отзивчиви дизайни и въведоха участниците в принципите на софтуерното тестване. В хода на съревнованието менторите подпомагаха отборите с технически консултации и насоки.

В състезанието на „СТАНГА” се включиха и вече традиционни привърженици на инженерната инициатива на BEST-София. Златомир Илиев от отбора на победителите се отличи с най-голям опит в сходни съревнования.  „Използвам всяка възможност да участвам в такива събития. Срещам се с много хубави хора. Вече имам познанства в много компании, а пък човек никога не знае с кого ще прави бизнес някой ден”, изтъкна той.

BEST Инженерна седмица се организира и провежда съвместно от Борда на европейските студенти по технологии (BEST-София) и Техническия университет в София за трета поредна година. „СТАНГА” подкрепя програмата като спонсор и домакин от самото й възникване. Тази година в офиса на компанията в София се съревноваваха студенти, обучаващи се в специалностите „Телекомуникации” и „Компютърни системи и технологии” на ТУ-София и „Информатика” на Нов български университет. Участниците получиха предметни награди, а с най-изявените членове на отборите се предвиждат разговори за постъпване на работа в екипа на компанията.