Хакерите прибягнаха и до търсенето в Google

  
Кибер престъпници са закупили от Google на пръв поглед законни линкове, с които са се опитали да инсталират вируси на нищо неподозиращи системи. Интернет гигантът наскоро призна, че хакерите успешно са използвали заразени връзки, за да пренасочват потребителите към уеб сайтове, които съдържали злонамерен софтуер.

Google незабавно е изключила опасните линкове. Най-малко 20 специфични термина за търсене, които се появяват в Google като легитимни реклами, пренасочвали потребителите към smartattack.org, който разпространявал злонамерен код, писа dailytech.com.

След заразяванeто с вирус, потребителите били пращани на легитимния сайт, който търсели. Този дефект, както изглежда, се е отразил само на потребителите с операционната система Microsoft Windows XP.

Проблемът е открит от фирмата за сигурност Exploit Prevention Labs. Оттам съобщават, че са се натъкнали на дефекта, когато по-рано този месец са използвали фразата за търсене “how to start a business”. Един от хиперлинковете, свързан с термините за търсене, ги завел на сайт, който се опитал да инсталира keylogger.

От Google обещават да се отнесат много сериозно към проблема. Компанията в момента проверява цялата си система и занапред ще следи постоянно за такива опити от страна на хакерите, за да може да взима най-адекватните мерки срещу тях.

Не се знае колко хора са били заразени, нито има информация кои термини за търсене са били използвани от хакерите.

Коментар