GFI сканира и преносими устройства за съхранение

Разработчикът на софтуер за мрежова сигурност GFI Software предлага онлайн услугата EndPointScan, която позволява да се проверява какви устройства са или са били свързвани към компютри в мрежата и от кого. Използвайки този инструмент за диагностика, потребителите могат да идентифицират области, в които използването на преносими устройства за съхранение на данни представлява риск за целостта на системата на компанията и нейните данни.
EndPointScan има за цел да помогне на администраторите да изследват използването на устройства в мрежата им и да направят необходимото, за да намалят риска в бъдеще.
EndPointScan извършва подробна проверка на всички портове – USB, Firewire, Bluetooth, Infrared, PCMIA и Wi-Fi – на всички машини. Този продукт дава пълна информация за всички преносими устройства и може да сканира едновременно много компютри.
EndPointScan е напълно съвместим със съществуващото управление на мрежата или административните инструменти като Active Directory. Работи и с Windows Vista системи.
Всичко, което трябва да направят администраторите, за да ползват EndPointScan, е да инсталират един ActiveX контрол и когато бъдат попитани, да стартират сканирането. Консумацията на ресурси от EndPointScan е много ниска и наблюдението на крайните устройства е почти незабележимо в мрежата, твърдят от компанията.
Неконтролираното използване на преносими устройства за съхранение на данни (USB памети, компакт дискове, флопита, smart телефони, MP3 плеъри, преносими компютри, iPod, цифрови камери и др.), комбинирано с методите за кражби на данни като pod slurping, е сериозна заплаха за мрежовата сигурност. То може да доведе до пробиви в сигурността, кражба на информация, записване и инсталиране на вируси и друг малуер в мрежата на компаниите. Учен, който е работил за DuPont, е бил арестуван, след като е изкопирал конфиденциална комерсиална информация от мрежата за $400 милиона долара.
GFI Software от дълго време предупреждава за рисковете, които преносимите устройства за пренос на данни представляват и колко е важно фирмите да направят нещо в тази връзка. Знанието за това какви устройства се използват в мрежата и заплахата, която те представляват, е първата стъпка към намаляване на тези рискове, посочват от компанията. EndPointScan е първият в индустрията инструмент за тази цел, твърди GFI.
Много бизнеси не са запознати или пренебрегват заплахата, докато наистина се случи нещо. Според проучване, направено за GFI Software от независима компания, 35% от 370 анкетирани британски компании смятат преносимите устройства за съхранение на данни за огромен риск за сигурността на компанията. Въпреки това 83% от служителите им имат достъп с устройства като USB памети, PDA и Blackberry.
Още по-тревожно е, 71% не записват какви файлове се копират в и от мрежата. При всички тези случаи е имало възможност да се копира и открадне конфиденциална и важна информация от мрежата на компанията.
EndPointScan е напълно безплатна услуга.
Онлайн достъп: http://www.endpointscan.com
Дистрибутор на GFI в България: Бизнес Софтуер Дистрибутор

Коментар