Все повече лаптопи ще се доставят без ОС

Лаптопите без операционна система ще стават все по-често срещан продукт

Лаптопите без операционна система ще стават все по-често срещан продукт

Няколко от водещите производители на компютри, вкл. Lenovo, планират да увеличат доставките на лаптопи без предварително инсталирана операционна система. Целта е да бъдат стимулирани купувачите с по-ниска цена, съобщи Digitimes.com.

Windows 8 не съумява засега да повиши значително търсенето на персонални компютри, а за производителите е трудно да намаляват цените на лаптопите. Ето защо, някои от големите играчи на пазара ще се опитат да насърчат покупките, като пуснат повече машини без каквато й да е операционна система инсталирана на тях, според източници от индустрията.

Лаптопи без Windows се продават отдавна на пазара, но делът им все пак беше ограничен, заради доминиращото положение на Microsoft, отбелязват източниците на Digitimes. Цената на новите модели без Windows 8 ще бъде с около 34-67 долара по-ниска в магазините, спрямо същите конфигурации, но с предварително инсталирана операционна система. Очаква се тази разлика да привлече чувствителните към цената купувачи.

Предполага се, че Lenovo ще доставя тези лаптопи предимно в Китай, където ползването на пиратски софтуер процъфтява. Конкурентите на Lenvovo също могат да възприемат подобна стратегия и да увеличат още повече доставките на компютри без предварително инсталирана ОС.

У нас и в момента голяма част от лаптопите се продават без Windows. Тези модели се предлагат или без никаква ОС, или с инсталирана някоя от Linux дистрибуциите, като по този начин се постига немалка разлика в цените между лаптопи с еднакви параметри.

Неудовлетворителните резултати на Windows 8 подтикнаха  Microsoft да активизира работата над Windows Blue. По непотвърдена официално информация, обновлението ще излезе през август тази година.

Коментари по темата: „Все повече лаптопи ще се доставят без ОС”

добавете коментар...

  1. :)

    mhm, тая глупост откъде точно ти хрумна?

    Според теб излиза, че никой не може да продава компютри, защото кондензаторите, паметите, процесорът и прочее са отделни продукти? Така обвързват конкретната платформа с конкретен хардуер?

    Или софтуерните компании не могат да продават софтуер, защото е с операционна система, или с хардуер?

  2. mhm

    Ами то по принцип е незаконно продажбата на един продукт да е обвързана с продажбата на друг продукт(ОС)

  3. име

    “34-67” сантиметра ли?

Коментар