Globul подкрепя театралните награди „ИКАР” за пета поредна година

София, 18 март 2013 г. – За пета поредна година GLOBUL ще подкрепи наградите за сценично изкуство „Икар“ 2013 и фестивала „Софийски театрален салон“. Фестивалът ще се проведе в периода 19-27 март и ще представи най-добрите постижения в драматичното изкуство в България през изминалата година.

По традиция церемонията по връчването на националните награди „Икар“ ще се състои на Международния ден на театъра – 27 март, в Народен театър „Иван Вазов“ в столицата.  От името на GLOBUL честта да връчи статуетката на победителя в категория „Сценография“ ще има г-н Ясен Гуев, директор „Корпоративна политика“ в компанията. Номинирани за наградата в тази категория са Елена Шопова и Никола Налбантов за визуалната среда на „ПроТекст 5: Навреме“ (проект на Организация за съвременно алтернативно изкуство „36 маймуни“); Мариета Голомехова за „Вграждане“ (Куклен Театър – Пловдив), както и Никола Тороманов, Даниела Ляхова и Венелин Шурелов за сценографията на „Хамлет“ (Народен театър „Иван Вазов“).

Сред номинираните за „Икар“ 2013 представления са „Животът е прекрасен“, „Хамлет“, „Медея – майка ми“, „Вуйчо Ваньо“, „Всичкоядецът“, а сред куклените постановки – „ Приказка за скитника – крал“. Тази година наградите „Икар“ ще се връчат в общо 17 категории, сред които за най-добра главна и поддържаща мъжка и женска роля, дебют, режисура, майсторско техническо осъществяване на спектакъл, сценография, авторска музика и др. Престижните отличия се присъждат ежегодно от Съюза на артистите в България (СБА) за високи постижения в областта на театъра, цирковото и кабаретно изкуство.