Dell се присъедини към съюза на Microsoft и Novell

 
Компютърният производител Dell се е присъедини към програмата на Microsoft и Novell за разработка и продажба на технологии, които позволяват на операционните системи Windows и Linux да съжителстват по-добре в бизнес среда.

Партньорството изисква от Dell да намери пазар и да осигури поддръжка за софтуера SUSE Linux на Novell, според informationweek.com. От компанията заявиха, че нейните потребители очакват съвместимост между програмите и искат технологичните вендори да работят по-добре заедно.

Microsoft и Novell обединиха усилията си през миналия ноември с цел да създават технологии, които позволяват Linux и Windows безпроблемно да работят заедно в информационните центрове. Тази възможност постепенно стана много важна за разрастване на компаниите потребители на бизнес софтуер, които по принцип използват смесица от операционни системи на своите сървъри.

И двата софтуерни гиганта сключиха споразумение да не се съдят един друг, когато части от двете операционни системи се смесят. Участието на Dell в съюза трябва да донесе допълнителен комфорт за ИТ мениджърите при решаване на хардуерни проблеми, които могат да възникнат в сървърите на Dell, когато Windows и Linux се използват заедно.

Чрез съюза Microsoft–Novell потребителите си закупуват сертификати от Microsoft, които им дават право на поддръжка за SUSE Linux от Novell. От Dell казват, че ще купят известен брой от сертификатите и ще стартират услуги и маркетингова програма, целящи да привлекат Linux потребители, които обаче не са клиенти на Dell Linux, към SUSE Linux Enterprise Server.

Въпреки новото партньорство, хардуерния гигант заяви, че ще продължи да предлага Red Hat Linux като опция за корпоративните си клиенти. Присъединяването на Dell към Microsoft-Novell може да се окаже силен ход за новия стар шеф на компанията и неин основател Майкъл Дел. Той пое отново кормилото на корпорацията, за да й помотне да си върне лидерството на компютърния пазар, след като в последните месеци Dell претърпя известни неудачи.

Съюзът на Microsoft с Novell даде много обещаващи резултати. Големи компании като Wal-Mart Stores, Deutsche Bank и Credit Suisse вече си закупиха сертификати от Microsoft за Novell SUSE Linux. Програмата обаче породи и редица скандали. Според някои от членовете на Linux общността този съюз ще позволи на Microsoft да вмъкне в Linux свои патентовани технологии и след това ще изиска хонорар от компаниите, с които няма предварителни споразумения.

Коментар