Пуснаха компютър в аквариум с олио

Експеримент с маслено охлаждане на компютър извърши компанията Puget Custom Computers. За разлика от подобен опит с използване на растително олио, сега ентусиастите прибягнаха до минерална течност. Целият експеримент, проведен в аквариум, е заснет на видео и достъпен в YouTube.
В състояние на покой температурата на процесора нараства от 29C до 37С, на което ниво се стабилизира. След пускане на теста 3DMark06 в продължение на 12 часа, температурата достига 88С, но системата продължава да работи стабилно още 48 часа.
В опит да охладят компютъра, експериментаторите подават въздух към системата, но температурата на процесора пада едва до 85 градуса, а на видеокартата дори се повишава.
Последният тест е бил насочен към това да се възстанови температурата до градусите в състояние на покой, след изключване на програмата 3Dmark. Нормализирането е отнело 8 часа.

Ентусиастите посочват, че в случая е важна по-скоро самата концепция, а не толкова температурните характеристики. Експериментът е тържество на конструктивната мисъл и иновацията и е направен просто за удоволствие.

Първоначалните тестове с растително масло са имали сериозен недостатък, тъй като при нагряването течността е отделяла неприятна миризма.
Експериментът е проведен в аквариум Marineland Eclipse System Six, който е бил напълнен с 5-6 галона минерално масло от STE Oil. Компонентите на компютъра са монтирани в специална кутия за дънни платки от компанията Performance-PCs.

Коментар