AMD ще уволни стотици служители, заради големи загуби

Производителят на процесори Advanced Micro Devices (AMD) ще съкрати 430 работни места в световен мащаб, за да намали разходите си. Компанията отчете наскоро огромни загуби и спад на приходите през първото тримесечие на тази година, писа informationwek.com.
Уволненията ще засегнат 2.5% от работната сила, която в момента се състои от 16 000 служители, казаха от компанията. Сред уволнените ще има както обикновени работници, така и управленски кадри. Потърпевши ще са маркетингът, администрацията и инженерните кадри.
Около 80 ще са съкращенията в Остин, Тексас; 40 в Сънивейл и Санта Клара (офисите в Калифорния); 50 в Маркам, Онтарио и около дузина в дизайнерския център в Бостън. Останалите съкращения ще бъдат разпределени в по-малки групички в целия свят. Седалището на компанията се намира в Сънивейл.
Миналия месец производителят на чипове обяви нетни загуби за първото тримесечие в размер на $611 милиона, а приходите, в сравнение със същия период от миналата година, са спаднали със 7% на $1.23 милиарда.
AMD, която увеличаваше пазарния си дял през последните няколко години, пострада през първите месеци на тази година от ценовата война със своя най-голям конкурент Intel и от придобиването на производителя на графични чипове ATI Technologies през 2006 г. за $5.4 милиарда. В допълнение към всичко това, Intel започна да предлага по-конкурентни продукти.
Когато съобщаваше резултатите от тримесечието, AMD обеща на анализаторите, че ще бъде много агресивна в намаляването на своите разходи. Компанията заяви тогава, че поне 800 служители ще бъдат съкратени, което е 5% от работната сила.
Съкращенията обаче ще засегнат двойно по-малко служители. След анализ на ситуацията, AMD е преценила, че 430 уволнения ще бъдат достатъчни на първо време.
AMD се надява да възвърне своето солидно финансово положение с пускането на четириядрения процесор с кодово име „Барселона”, който се очаква през втората половина на годината. Още през 2006-та Intel пусна процесора Core 2 Duo, който включва два двуядрени чипа. AMD обаче твърди, че „Барселона” ще има по-добра производителност, защото нейните четири процесора са разположени на едно парче силиций.

Коментар