Лаптоп за 100$ се чака тази седмица

Лаптоп за 100 долара се чака тази седмица
Евтиният компютър идва с олекотен Linux и без хард драйв
26/05/2005
Организация с некомерсиални цели тази седмица за пръв път ще представи пред широката публика прототип на 100-доларов лаптоп, съобщават от CNET News.
Мониторът на прототипа е 800х480 пиксела, но за модела, който ще излезе на пазара в началото на следващата година, се предвижда 1200х900-пикселов дисплей. Системата ще работи с олекотен вариант на Linux и няма да бъде предоставяна за единична продажба, а ще е достъпна за развиващите се страни чрез специални държавни програми.
Първите тестове на процесора са минали успешно. Лаптопът идва с 500-мегахерцов процесор и 1 гигабайт памет. Няма да има хардрайв, а се предвижда да поддържа безжична връзка с други компютърни системи в района, съобщават производителите.
Планира се продуктът да бъде оцветен в ярки цветове. Разработването, както и предлагането му на пазара са част от помощната програма на некомерсиалната организация One Laptop Per Child (OLPC) към водещия технологичен институт MIT. Зад проекта стоят още компаниите AMD, Google, News Corp., RedHat и др.

рубрика: Uncategorized

Коментар