Globul подкрепя издаването на книгата „120 години българско изкуство”

Album_UBA-insСофия, 1 април 2013 г. GLOBUL подкрепи реализацията на книгата „120 години българско изкуство (съюзи, дружества и групи 1892-2012)“ – издание на Фондация „Поддържане на изкуството в България“ и Съюза на българските художници. Книгата е уникална по своя характер, тъй като в нея за пръв път се прави цялостен преглед на българското изобразително изкуство и неговото развитие. Изданието проследява процесите в художествения живот у нас от края на XIX до началото на XXI в.

“За нас е чест да подкрепим издаването на първата подобна книга в България, тъй като тя дава цялостен поглед върху развитието на изящното изкуство през годините и представя творбите на най-изявените български художници. Убеден съм, че изданието ще е полезно както за специалистите в тази област, така и за всички любители на изобразителното изкуство в България и по света.“ – коментира г-н Ясен Гуев, директор „Корпоративна политика“ по повод подкрепата на GLOBUL за проекта.

Луксозното издание съдържа около 700 репродукции, подробен справочен раздел и синтезирани текстове, които в хронологичен ред представят най-важните артистични събития от 1892 г. досега. Богатият визуален материал и пълнотата на съдържанието превръщат книгата в ценен източник на информация за историята и развитието на българското изобразително изкуство и неговите емблематични имена.

В екипа на изданието участват едни от най-изтъкнатите български изкуствоведи като Чавдар Попов, Ружа Маринска, Милена Георгиева, Борис Данаилов, Свилен Стефанов, Татяна Димитрова, Димитър Грозданов, Красимир Линков, Филип Зидаров и др.

Книгата „120 години българско изкуство (съюзи, дружества и групи 1892-2012)“ се издава на български и английски език в лимитиран тираж и може да бъде намерена в художествените галерии в София и цялата страна.