Доставчик на адуер съди компания за сигурност

Разработчикът на рекламни модули (т. нар. “аdware”) Zango отново е подал съдебен иск срещу производител на софтуер за сигурност. Този път обект на недоволство е компанията PC Tools и нейната програма Spyware Doctor, която може да бъде открита като част от Google Pack.

Става въпрос за орязаната версия на софтуера за борба с адуер и спайуер, която се разпространява безплатно с пакета от приложения на гиганта в интернет търсенето. През 2005 г. Zango, по-рано известна като 180solutions, заведе иск и срещу Zone Labs.

В настоящата си акция Zango твърди, че Spyware Doctor нелегално изтрива рекламните й програми от компютрите на потребителите, като извършва това без пряко разрешение от нейна страна. Компанията претендира също, че действията на защитния софтуер са й причинили загуби на стойност $35 милиона.

Експерти се съмняват, че от Zango искат да водят дела, а по-скоро приемат последния иск на компанията като рекламен ход. Основание за това им дава и фактът, че в началото на 2006 година Zango оттегли иска си срещу Zone Labs.

Коментар