Уникален български софтуер представиха в Единбург

Уникален български софтуер представиха в Единбург
Сирма разкри пред света новата си разработка в семантичния уеб
26-05-2006
Българският специалист Атанас Киряков представи най-новата версия на
софтуера OWLIM на международна конференция “World Wide Web 2006”, която се провежда в Единбург, Шотландия. Разработката е дело на Онтотекст, бизнес звено на Сирма Груп АД.
OWLIM (http://www.ontotext.com/owlim/) e високопроизводително семантично хранилище, или база данни с възможности за автоматичен извод, наречена BigOWLIM (http://www.ontotext.com/owlim/big/). Едно от най-важните предимства на софтуера идва от факта, че съхранението и обработката на заявки се извършват директно върху файловата система. Премахва се ограничението за поддръжка на цялото съдържание на хранилището в оперативната памет. Това позволява бързо зареждане и инициализиране на големи бази знания.
Предварителната версия на BigOWLIM (0.9-бета) е вече на разположение. ”Стандартната” версия на OWLIM, която извършва заключения и обработка на заявки само в оперативната памет, сега ще се разпространява като SwiftOWLIM.
Представянето на Атанас Киряков на конференцията в Единбург е оценено като уникален български принос в семантичните уеб технологии за набиране на знания, съобщават от Онтотекст.

рубрика: Uncategorized

Коментар