Intel спира употребата на олово в процесорите си

Бъдещите процесори на Intel, в това число цялата фамилия от 45-нанометрови чипове Hi-k (high-k metal gate), няма да съдържат олово, съобщиха от гиганта. Фамилията 45-nm Hi-k включва процесори от следващо поколение Intel Core 2 Duo, Core 2 Quad и Xeon. Компанията ще започне производството им през втората половина на тази година.
„Intel заема твърда позиция по отношение на опазването на околната среда с изваждането на оловото от употреба, като се фокусира върху енергийната ефективност чрез намаляване на емисиите във въздуха и по-честото рециклиране на водата и материалите”, каза Нeсър Грейели, вицепрезидент на Intel.
През 2008 г. компанията ще прехвърли безоловната си технология и към 65-nm чипсети. 45-nm процесори на Intel не само няма да съдържат олово, но и ще се възползват от силициевата технология Hi-k за намалена утечка на транзисторите, като по този начин ще осигурят по-енергийно ефективни и високопроизводителни процесори, посочиха от компанията.
Историята на безоловните процесори
Десетки години оловото се използва в електрониката, заради електрическите си и механични свойства. Така опитът да се заменят материалите, които изпълняват всички изисквания за производителност и надеждност, се превръща в истинско научно и технологично предизвикателство.
Поради въздействието на оловото върху околната среда, Intel започва да работи със своите снабдители и други компании от сектора на полупроводниците и електрониката върху развитието на решения без олово. Това е част от дългогодишната ангажираност на компанията към практиките за опазване на околната среда.
През 2002 г. Intel произведе първите си флаш памети, които не съдържат олово. Две години по-късно компанията започна да доставя продукти с 95% по-малко олово, отколкото имат предишните пакети за микропроцесори и чипсети.
За да замени останалите 5% оловна спойка, която се използва за свръзките от първо ниво, Intel ще използва сплав от калай, сребро и мед – „тайната подправка” на решението на компанията.
Екологична устойчивост – от транзисторите до фабриките
Ангажиментът на Intel към околната среда има дълга история – философия, която започва още от времето на основателя на компанията Гордън Мур. Освен че премахва употребата на олово в продуктите си, Intel има редица добри практики във фабриките и дейността си за опазване на околната среда, посочиха от компанията.
Intel създава енергийна ефективност във всяко нещо, което прави – от най-малките 45-nm транзистори (в предстоящите процесори без олово и високопроизводителни Intel Core 2 Duo, които консумират с над 40% по-малко енергия) до широката подкрепа за индустриални стандарти и силната обществена политика.
Така например, по-рано тази година Intel премина от пакетите StrataFlash Cellular Memory към технология без халоген и в момента оценява ползата от тези процесорни технологии. През 1996 година Intel сключи споразумение за намаляване на газовите емисии, отделяни при производството на полупроводници, които причиняват глобално затопляне. Сега компанията работи съвместно с ЕС в търсенето на решение как технологичният сектор може да помогне за намаляване на газовите емисии с 20% до 2020 година. 
Intel се фокусира и към намаляването на употребата на природни ресурси и отпадъчните продукти в производителния процес. През последните 3 години компанията е спестила около 9 милиарда галона вода чрез мерки за опазване на околната среда. В същото време Intel е намалил газовите емисии, причиняващи глобално затопляне, което е еквивалентно на премахването на 50 000 автомобила от пътя.
Гигантът намалява употребата и на опасни материали в продуктите си и също така рециклира повече от 70% от химическите и метални отпадъци. В допълнение, чрез преминаването на Intel от 200 към 300-mm пластини е станало възможно намаляване на потребление на вода с приблизително 40% за всеки произведен силициев квадратен сантиметър.

Коментар