Мощно обединение в света на чиповете стана факт

      
Intel и STMicro сключиха сделка с американската компания Francisco Partners, създавайки най-голямата сила на пазара за флаш памети. Сдружението, чието име още не е известно, ще се установи в Швейцария и ще комбинира операции, които за миналата година са генерирали приходи в размер на $3.6 милиарда, съобщиха американските медии.

Изпълнителен директор на новата компания ще бъде Браян Харисън, който е главен мениджър на флаш операциите на Intel. Марио Лукиардело, главен мениджър на флаш бизнеса на STMicro, ще изпълнява функциите на оперативен директор. STMicroelectronics ще притежава 48.6% от сдружението, Intel ще има 45.1%. В замяна на своите инвестиции от около $150 милиона, Francisco Partners ще получи дял в размер на 6.3%.

За сделката се говореше от известно време насам, като анализаторите засипваха постоянно Intel с въпроси, свързани с неизгодните NOR флаш операции. Напоследък флаш бизнесът не върви и при двете компании. STMicro регистрира загуби от $53 милиона за продажби на стойност $1.5 милиарда за фискалната 2006 година и $17 милиона загуба в приходите си от $323 милиона за първите три месеца на 2007-ма.

При Intel загубите са още по-сериозни. За първото тримесечие на тази година компанията обяви загуби в размер на $283 милиона от продажби на стойност $469 милиона. За фискалната 2006 загубата на компанията е $638 милиона от продажби на стойност от $2.1 милиарда. За миналата година флаш бизнесът на Intel заема над 6% от всички продажби на компанията.

NOR флаш чиповете са широко използвани в безжичните телефони, потребителската електроника, в автомобилните и индустриалните приложения. Напоследък обаче продажбите се намират под натиск, като през първите месеци на тази година са спаднали с 12% на $1.9 милиарда, според данни на iSuppli, като други форми на памет са излезли на преден план.

Това се отрази и на цените на NOR флаша, като пося семената на консолидация в индустрията. От всички топ доставчици на флаш само Samsung постигна увеличение на приходите си за този период.

В момента Spansion е пазарният лидер в производството на NOR флаш памет с дял от около 30%, според iSuppli. Intel е на второ място, а трети в списъка е STMicro. Обединени обаче, двете компании ще задминат Spansion, като делът им ще стане над 40% от пазара. Така южнокорейската Samsung ще излезе на трето място.

Коментар