Dell пусна настолни РС и лаптопи с Ubuntu Linux

Компютърният производител Dell спази обещанието си да пусне на пазара компютри с предварително инсталирана операционна система Ubuntu Linux. От няколко дни компанията предлага два модела настолни РС и един лаптоп с алтернативата на Windows.
Настолните компютри Dimension E520 N и Inspiron E1505 N се предлагат на цени от $599, а мобилният XPS 410 N струва $849, съобщава TechLabs. Dell се ангажира с техническата поддръжка, но всички въпроси, касаещи софтуера, ще бъдат отнасяни към Dell Community Forum. 
Решението за предварително инсталиране на Ubuntu Desktop Edition 7.04 в компютрите на Dell отразява желанието на потребителите. В началото на март гигантът стартира портала Dell Idea Storm, в който потребителите обсъждат и гласуват своите идеи. Над 100 хиляди души поискаха от компанията да поддържа Linux и ето че Dell реагира на този призив. 
До момента американският производител предлагаше лаптопи с Linux като изключение във високия клас машини за нуждите на изследванията на нефтени и газови находища.
Очаква се Dell да пусне и конфигурации с предварително инсталиран офис пакет OpenOffice вместо Microsoft Office, тъй като това е все още е второто най-популярно предложение във форума на компанията.

Коментар