Хардуер на Google слага ред във фирмения интранет

Хардуер на Google слага ред във фирмения интранет
Най-популярната търсачка в уеб се промъква в офисите под формата на синя кутия. Google Mini индексира вашата информация и я поднася на клиентите
30-05-2006
Когато хората чуят за Google, едва ли си представят нещо друго освен един опростен екран на техния браузър. Те знаят обаче, че оттам могат да се гмурнат много надълбоко в океана Интернет, за да открият информацията, която търсят.
Сега Google, най-популярната търсеща машина в глобалната мрежа, се промъква в офисите под кожата на… хардуерно устройство. Google Mini, така се казва въпросното изобретение, има претенцията да индексира цялата информация във вашата компания. Целта е тя да бъде достъпна за търсене от вашите клиенти в желаната от вас форма. Т.е. фирменият интранет става организиран като една мини Google вселена.
Новата технология за търсене идва във вид на плоска синя кутия, която влиза в сървърния шкаф на фирмената мрежа. Устройството работи с операционна система Red Hat Linux и се управлява през мрежата, от Интернет браузър.
Mini е проектирано с идеята да бъде максимално опростено и да не създава никакви главоболия на специалистите по поддържка на мрежата. Като такова, устройството наистина прилича на онези загадъчни черни кутии (в случая синя), които събират ценна информация. То предоставя единствено бутон за включване/изключване (който рядко ще се използва, тъй като Mini е сървър и работи постоянно включено в мрежата) и два LAN порта, единият от които за първоначално конфигуриране на устройството.
За да тръгне, Google Mini иска две прости неща: да му кажете кои от фирмените ресурси да индексира и да разрешите на потребителите достъп до технологията за търсене.

Синята кутия Google Mini
Описание
– технология за търсене на документи във фирмения интранет, която работи по начина, по който търсим информация в уеб  
Как работи
– устройството се инсталира в мрежата като сървър, индексира всички необходими документи и осигурява удобен начин за търсене в фирмения интранет, вкл. за външните клиенти
Достъпност
– цените започват от 1995 долара за вариант, който поддържа индексиране на 50 хиляди документа, за да достигнат близо 9000 долара, ако искате да индексирате 300 хиляди документа

Администраторът на мрежата подава на Mini списък с адреси (URLs), в които да търси документи и да ги индексира. Процесът е напълно управляем от администратора, който задава желаните ограничения за типа на файловете, подлежащи на индексиране. Mini поддържа 220 типа файлове, включително от Microsoft Office, Adobe, Lotus, всички формати за електронна поща и т.н.

При най-простия начин за търсене, Mini насочва потребителите към една страница по подразбиране. Тя може да бъде самостоятелна, или под формата на кутия за търсене, интегрирана в друга страница, която съществуваща в уеб. Google е проектирал страницата по подразбиране така, че да изглежда точно както стандартната страница за търсене в уеб.

Ако желаят нещо по-различно, клиентите на Mini могат да си създадат собствена HTML форма за търсене. Могат също да интегрират  директно в браузъра инструмента “Google Mini Toolbar for Enterprise”, който позволява търсене във фирмения уеб сайт.
Цената на Google Mini със сигурност ще предизвика противоречиви оценки. Най-евтиният вариант, който индексира до 50 хиляди документа, струва 1995 долара. На върха е версията на Mini за 300 хиляди документа, с цена близо 9000 долара. Инвестицията е оправдана за компании, при които фирменият интранет и присъствието в уеб са от критично значение за бизнеса.

Коментар