Битка на титаните се задава на пазара за чипове

  
Едни от най-големите играчи в полупроводниковата индустрия кроят амбициозни планове, с които ще се стремят да вземат дял от пазара на конкурентите си. В същото време, докато трае епичната битка, гигантите може и да променят бизнеса за графични чипове. Очаква се новите инициативи да доведат до компютри с повече мощност, по-добра графична производителност и по-дълъг живот на батерията.

Потребителите ще усетят подобренията в новите продукти, които ще се появят на пазара през 2009 година, прогнозира siliconvalley.com. Те ще изострят още повече силната конкуренция в бизнеса с чипове. В момента производителят на графични чипове nVidia се намира в разгорещена битка с Intel, докато AMD, която през октомври закупи ATI Technologies, сега ще се включи в играта срещу тези два силни конкурента.

Според анализаторите, разработките идват в момент на преход в технологиите на производителите на чипове. Процесорите получават значителни подобрения в производителността, използвайки мощността на две или повече ядра. В същото време нова технология за производство позволява на инженерите да прокарват все повече електрически съединения в едно парче силиций. Този напредък разкрива пред производителите нови възможности, но и ги изправя пред нови предизвикателства.

Компаниите, търсещи начини за използване на своите по-мощни чипове, са се устремили към бизнеса на своите конкуренти и откриване на нови ниши за употреба на продуктите си в научната и техническата дейност. Това, което става ясно от последните събития в сектора, е, че всяка компания ще разчита на себе си. 

nVidia, например, започва да използва технологията CUDA (compute unified device architecture), която позволява на нейните най-мощни графични чипове да се справят с научна или техническа работа – нещо, което по принцип не е присъщо за компанията. Планът е продуктите на nVidia да поемат задачи, извършвани досега от обикновените процесори, които всеки потребител може да си купи от Intel или AMD.

Intel обаче не гледа безучастно какво се случва. Гигантът създава свои чипове, предназначени за научния и техническия пазар. Проектът на фирмата носи кодовото име Larrabee, а първите продукти се очаква да излязат на пазара през 2009 година. В рамките на проекта Intel разработва високопроизводителни версии на ядрата на основните си компютърни чипове, които вече се произвеждат, докато при nVidia производственият процес все още не е започнал.  Анализаторите очакват новите процесори на Intel да се конкурират с решенията на nVidia и ATI във високия клас на графичния пазар. 

AMD, от своя страна, планира да стане първата компания, която ще смеси графичните чипове с основните компютърни процесори на едно парче силиций. Така производителят ще намали разходите за компоненти, ще удължи живота на батерията на лаптопите и ще увеличи производителността на настолните компютри. Анализаторите очакват AMD да създаде подобни продукти и за по-скъпите компютри във високия клас, като по този начин ще предизвика nVidia, Intel и другите играчи на графичния и компютърния пазар.

Коментар